SOME-bloggen

Sikkerhetstips for sosiale medier

Sikkerhetstips for sosiale medier

I en verden hvor sosiale medier spiller en stadig større rolle både for individer og bedrifter, er det essensielt å forstå viktigheten av sikkerhet på disse plattformene.

I denne bloggen gir vi deg en guide til hvordan du kan beskytte både din personlige og din bedrifts tilstedeværelse på sosiale medier.

Personlig sikkerhet på sosiale medier

1. Sterke og unike passord

Start med grunnlaget: et sterkt passord. Dette er det første forsvaret mot uautorisert tilgang til dine sosiale medier-kontoer. Et sterkt passord inneholder en blanding av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Unngå vanlige ord eller lett gjettede detaljer som fødselsdatoer.

2. Totrinnsgodkjenning

To-faktor autentisering (2FA) legger til et ekstra sikkerhetslag. Med 2FA må du bekrefte din identitet med en annen enhet eller metode i tillegg til ditt passord, noe som betydelig reduserer risikoen for at kontoen din blir kompromittert.

3. Vær forsiktig med personlig informasjon

Ikke del sensitiv personlig informasjon som adresse, telefonnummer eller bankdetaljer. Tenk nøye gjennom hva du publiserer, og husk at informasjon delt på nettet kan være vanskelig å trekke tilbake.

4. Administrer personverninnstillinger

Gjennomgå og juster personverninnstillingene dine på alle sosiale medier plattformer. Sørg for at du forstår hvem som kan se innleggene dine og begrense tilgangen etter behov.

5. Vær oppmerksom på svindelforsøk

Lær deg å identifisere svindelforsøk som phishing. Ikke klikk på mistenkelige lenker og vær skeptisk til meldinger eller e-poster som ber om personlig informasjon eller direkte tilgang til dine sosiale medier kontoer.

Sikkerhet for bedriftssider på sosiale medier

1. Rollebasert tilgangskontroll

Begrens tilgangen til bedriftens sosiale medier kontoer. Sørg for at kun de ansatte som trenger tilgang for sitt arbeid, får det. Bruk plattformens rollebaserte tilgangsfunksjoner for å kontrollere hvilke nivåer av tilgang ulike teammedlemmer har.

2. Regelmessig oppdatering av passord og tilgangsrettigheter

Endre passordene for bedriftens sosiale medier regelmessig, og spesielt ved endringer i personalet. Dette minimerer risikoen for uautorisert tilgang.

3. Klare retningslinjer for innholdspublisering

Utform klare retningslinjer for hva som kan og ikke kan postes på bedriftens sosiale medier. Dette beskytter mot utilsiktet deling av sensitiv informasjon og opprettholder bedriftens omdømme.

4. Bruk av verifiserte kontoer

Få bedriftens kontoer verifisert der det er mulig. Dette legger til et lag av troverdighet og hjelper med å beskytte mot identitetstyveri og falske kontoer.

5. Vær forsiktig med tredjeparts apps og integreringer

Vær kritisk til hvilke tredjeparts applikasjoner eller integreringer du tillater tilgang til bedriftens sosiale medier. Sørg for at de er fra pålitelige kilder og nødvendig for din virksomhet.


Sikkerhet på sosiale medier er ikke bare et spørsmål om å beskytte informasjon, men også om å opprettholde tillit og omdømme, både for individer og bedrifter. Ved å følge disse tipsene fra kan du bidra til å sikre en tryggere tilstedeværelse i sosiale medier for deg selv og din bedrift.

Hvordan fungerer egentlig Instagram feed?

Hvordan fungerer egentlig Instagram feed?

Sjefen i instagram har gitt ut en artikkel; «Instagram Ranking Explained» hvor de forklarer hvordan hver enkel del av appen sine algoritmer fungerer. I denne artikkelen skal jeg forklare hvordan instagram rangerer din instagram feed.

Instagram feeden er det du kommer inn på når du åpner appen. Den er din personaliserte “base” på instagram, hvor du kan få kontakt med venner, familie og interesser. Det vil si at den består av en miks av ulikt innhold fra kontoer du følger, innhold instagram anbefaler for deg og annonser.

Appen starter med å definere faktorer som skal hjelpe dem å vise deg innhold du interesserer deg for. Det baseres på hvem du følger, liker og engasjerer deg med. Etter dette legger de merke til hva som var i postene, hvem som lagde de og hvilke interesser du har. De legger også merke til hvilken innholdstype som er din preferanse (bilde eller film) og viser deg mer av det.

De signalene Instagram fanger opp for å rangere din Instagram feed i rekkefølge etter viktighet er:

 • Din aktivitet: Poster du har likt, delt, lagret eller kommentert hjelper instagram å forstå hva du er interessert i.
 • Informasjon om posten: Signaler om hvor populær posten er; hvor mange som har likt den, hvor fort de liker, kommenterer, deler og lagrer posten. Og også informasjon om posten i seg selv, slik som når den var postet og hvilken lokasjon som er valgt.
 • Informasjon om personen som postet: Dette hjelper instagram å vite hvor interessant denne personen er for deg, og inkluderer informasjon om hvor mange ganger du har engasjert deg med denne personen de siste ukene.
 • Din historie med samhandling med noen: Gir instagram informasjon om hvor interessert du er generelt sett i å se poster fra akkurat denne personen. Et eksempel er at dere kommenterer på hverandre sine poster.

I tillegg til alt dette ser instagram på hvor sannsynlig det er at du bruker noen sekunder på en post, kommenterer på den, liker den, deler den eller trykker deg inn på profilen via profilbildet ved posten. Jo mer sannsynlig det er at du engasjerer deg, jo høyere opp i feeden vil posten komme.

Dette er nyttig informasjon for bedrifter som ønsker å lage innhold som dukker opp i feeden til sin målgruppe, og støtter godt opp om påstanden om at man må lage innhold som fanger interessen til de man ønsker å nå. Lurer du på hvordan man oppretter instagramkonto for bedrift?

8 fordeler med SOME-markedsføring

8 fordeler med SOME-markedsføring

Er du en av de som lurer på om markedsføring i sosiale medier er noe for din bedrift? Her er 8 fordeler med SOME-markedsføring. 

1. SOME-markedsføring bygger merkekjennskap og gjenkjennelse

Å bygge merkekjennskap og økt gjenkjennelse er enhver bedrifts viktigste markedsføringsmål. 

Det er fordi forbrukere ønsker å kjøpe merker de kjenner igjen, og mange bygger til og med merkelojalitet, noe som fører til langsiktige forretningsfordeler. 

Sosiale medier gir mulighet for enkel og effektiv merkevarebygging. 

2. Relasjonsbygging ved SOME-markedsføring

Kundene forventer at bedriften håndterer forespørslene gjennom sosiale medier, og en sterk kundeservice i sosiale medier kan bygge meningsfulle relasjoner mellom din bedrift og dine kunder. 

I sosiale medier kan bedrifter svare kundene sine med en gang, og forbrukere som har hatt en positiv opplevelse med et merke på sosiale medier er mer sannsynlig å anbefale det merket til folk de kjenner. 

3. Trafikk til nettsiden fra SOME-markedsføring

Sosiale medier kan hjelpe deg med å sende kunder direkte til nettsiden din. Søkemotorer er selvfølgelig svært viktige til denne oppgaven, men sosiale mediekanaler gir mulighet for mer varierte trafikkstrømmer, datainnsamling og retargeting! 

4. Kundetilbakemeldinger i sosiale medier

Noe av det viktigste innholdet du kan ha i dine sosiale mediekanaler er kundetilbakemeldinger. Dette kan være i form av kundeanmeldelser, kundegenerert innhold eller kommentarer. 

Du er kanskje redd for å få negativ tilbakemelding, men i slike situasjoner kan du faktisk bygge en enda sterkere relasjon til kunden ved å løse problemet. 

Husk uansett å svare på tilbakemeldingene, om de er positive eller negative. 

5. Vareprat

En sterk markedsføringsstrategi for sosiale medier vil starte samtaler om merkevaren din og produktene dine. Et godt tips er å engasjere publikum når de kommenterer på innholdet ditt. Sørg for at de forstår at det er en person, og ikke en robot, som svarer. 

Fokuser på å dele innhold som naturlig skaper samtaler. Du kan for eksempel gi shoutouts til samarbeidspartnere, be om tilbakemelding om produktene dine og stille åpne spørsmål og la publikum svare. 

6. Sosiale medier er sted å fortelle bedriftens historie

Bruk av sosiale medier er en fin måte å dele bedriftens historie. Det er et sted hvor du enkelt kan dele innhold og nyheter. Effektiv historiefortelling kan ha sterk innvirkning på merkevarens image. Historiene kan være enkle eller omfattende, alt ettersom hva som passer DIN bedrift. 

7. Identifisere trender i forbrukeratferd

8 fordeler med SOME-markedsføring

Ved å lytte til hva forbrukerne sier om din merkevare eller din bransje, kan du oppdage hvordan forbrukerne avgjør hva eller hvem de skal kjøpe av eller ikke. Ved å følge med på hva kundene sier om deg vil du få en bedre forståelse av målgruppen, og dermed ha bedre muligheter for å publisere tilpasset innhold i dine kanaler. 

Les om 3 innholdstyper du MÅ ha i din innholdsstrategi.

8. Salg ved hjelp av SOME-markedsføring

Viktigst av alt kan sosiale medier generere salg! God markedsføring av produktene og tjenestene dine i sosiale medier skaper etterspørsel, og det er til syvende sist grunnen til at du investerer i markedsføring, ikke sant? 

Så, hvorfor er ikke din bedrift på sosiale medier? Mangler du tid eller kunnskap om temaet? Send meg en melding, så hjelper jeg deg gjerne! 

3 innholdstyper du MÅ ha i din innholdsstrategi

3 innholdstyper du MÅ ha i din innholdsstrategi

Lurer du på hva som er hemmeligheten bak en engasjert målgruppe i sosiale medier? Se hvilke innholdstyper du MÅ ha i din innholdsstrategi.

Første råd er å dele innhold som målgruppen din vil se.

La oss gå ut fra at du har full innsikt i hvem din målgruppe er, eller hvertfall hvem du ønsker at den skal være. Bruk denne innsikten til å se på innholdet fra målgruppens perspektiv. Innholdet ditt bør nemlig handle om dem – ikke deg!

I et hav av ulikt innhold er det 3 innholdstyper du  ha i din bedrifts innholdsstrategi:

 • Sosiale bevis
 • Dine produkter/tjenester
 • Mennesker

Sosiale bevis

Deling av kundeomtaler er en svært god måte å vise frem hvilke produkter/tjenester dere tilbyr på en troverdig måte. Positiv omtale fra kunder bygger tillit og gir nye kunder bekreftelse på at denne tjenesten eller produktet er verdt å kjøpe. En bør strebe etter å få positive kundeomtaler, og innhente tillatelse til å dele omtalen i sine sosiale medier.

Men hva om vi får negativ omtale? Negativ omtale er en god mulighet til å vise akkurat hvor god kundeservice din bedrift kan gi. Behandle omtalen profesjonelt og løs problemet kunden har hatt – i mange tilfeller medfører dette at kundetilfredsheten blir høyere, nettopp fordi kunden føler seg sett og hørt. Istedenfor at kunden forteller de rundt seg hvor dårlig tjenesten/produktet var, kan de fortelle hvor god dere var til å løse problemet når det først oppsto.

En annen form for sosiale bevis er samarbeidsposter. Ved å vise at du samarbeider med andre anerkjente merkevarer, personer eller andre organisasjoner, bygger du relasjoner og kan få overført tilliten målgruppen allerede har til samarbeidspartneren din. Når du benytter slikt innhold bør du selvfølgelig velge relevante samarbeidspartnere som har riktig målgruppe for deg.

Del kundeinnhold! En tredje form for sosiale bevis er å dele innhold kundene dine tagger deg i. Bare husk – spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Du kan dele innhold som du er tagget i direkte på story, hvor de som ser det kommer til kundens profil ved å klikke på innholdet. Skal du dele det fra din egen kanal må du innhente tillatelse på forhånd – det holder ikke å bare skrive hvem du har hentet innholdet fra.

Dine produkter/tjenester

Det er jo produktet/tjenesten du ønsker å selge – så selvfølgelig må du ha innhold som handler om akkurat det. Men hvordan kan du få produktet/tjenesten til å handle om målgruppen? Jo. Fokuser på hvilket problem produktet/tjenesten løser for målgruppen. Eksempel på innhold som viser produktet/tjenesten og handler om målgruppen:

 • 5 tips om produktet/tjenesten
 • Gevinster målgruppen får/oppnår ved å benytte produktet/tjenesten
 • Svar på vanlige spørsmål om produktet/tjenesten
 • Vis hvordan produktet/tjenesten blir brukt

Du forstår tegninga?

I sosiale medier kan man visualisere hvilke problemer tjenesten/produktet løser med bruk av bilder, film og tekst. Et lite ekstra tips; benytt de ulike formatene de sosiale mediene tilbyr til innholdet, så får de ofte bedre organisk synlighet (for eksempel Instagram Reels, bildekarusell, LIVE-sending, story, artikkel på LinkedIn o.l.).

Mine tjenester forklart på en enkel måte.

Mennesker

Behind the scenes, ukens agenda, be om innspill. Folk liker folk, og ved å la målgruppen bli kjent med dere som jobber i bedriften, så skaper dere sterke relasjoner.

Lag gjerne innhold hvor de ansatte i bedriften blir presentert. Du kan for eksempel be medarbeiderne fortelle hvorfor de ønsket seg denne jobben, fortelle sine 3 favorittprodukter fra butikken, presentere seg selv på generell måte med navn, alder, livssituasjon – det finnes så mange måter å gjøre det på, finn gjerne en stil som passer godt for din bedrift samtidig som det fanger oppmerksomheten til publikum.

Med relasjonsbygging skaper man også bedre muligheter for rekruttering. Vis frem arbeidsmiljøet, hvem som ville blitt deres nye kollegaer, hvordan dere jobber og andre spennende ting dere driver med som kan fange interessen til potensielle nye medarbeidere. Slik tiltrekker dere folk som ønsker å jobbe i miljøet dere kan tilby – på ekte.

Innholdet bør altså handle om målgruppen – ikke deg. Med sosiale bevis, dine produkter/tjenester og mennesker i din innholdsstrategi er jeg sikker på at kvaliteten på din tilstedeværelse i sosiale medier vil bedre seg.

Få foten innafor. Kontakt meg og avtal et møte, så finner vi ut hvordan vårt samarbeid kan se ut. Helt uforpliktende, selvfølgelig.

Hvorfor er synlighet i sosiale medier viktig for bedriften?

Hvorfor er synlighet i sosiale medier viktig for bedriften?

Som bedrift er du interessert i å kommunisere med kunden i alle faser av kjøpsprosessen. Uansett om du selger produkter eller tjenester til bedrifter eller privatpersoner, så når du beslutningstakerne på sosiale medier – men kun hvis du er synlig.

Så hvilke faser er det vi skal kommunisere til? AIDAS-modellen er en kommunikasjonsmodell som beskriver fasene en forbruker går gjennom når hun eller han blir påvirket av markedsføring. AIDAS står for oppmerksomhet, interesse, ønske, handling og tilfredshet. Det er viktig å påpeke at dagens digitale forbrukeratferd ikke er lineær, men at kunden ofte vil hoppe frem og tilbake mellom de overnevnte fasene.

Her kommer viktigheten av en god tilstedeværelse i sosiale medier frem. Vi kan bruke sosiale medier til å nå forbrukeren i de ulike fasene, uansett hvilken den hopper til. Dette gjøres ved riktig valg av sosiale medie-kanaler, produksjon av kvalitetsinnhold og viktigst av alt – en tydelig strategi for arbeidet.

Velg de riktige sosiale medie-kanalene for bedriften din

Det er viktig å velge de sosiale medie-kanalene som kundene dine bruker mest. Ved å være til stede i de riktige plattformene vil innholdet du publiserer ha større effekt til det du ønsker å oppnå. Det finnes et stort utvalg av sosiale mediekanaler, men det er ingen god idé å være til stede i alle. Velg heller noen få som er relevante for din bedrift, og gjør det skikkelig.

Facebook

Facebook gir muligheten for alle til å dele idéer, få kontakt med familie, venner og andre med like interesser. Bedrifter bruker Facebook til å bygge nettverk, fortelle sine historier, vise frem produkter/tjenester og selvfølgelig for å selge. For å øke bevisstheten rundt bedriften din, kan du opprette en facebookside. Denne siden fungerer som et gratis «utstillingsvindu» på nett. På facebooksiden kan du publisere innhold i ulike format, slik som feedposter, stories, LIVE-sendinger, arrangement eller grupper. Slik finner du potensielle kunder og bygger opp en følgerskare.

Instagram

Instagram gir folk muligheten til å dele sin lidenskap gjennom bilder og video. Bedrifter kan benytte Instagram til å fortelle historiene til produktene/tjenestene sine for å inspirere kunder. Folk bruker denne sosiale medie-kanalen til i finne inspirasjon, oppdage ting de er opptatt av og dele sine lidenskaper med andre likesinnede. Ved å opprette en Instagram bedriftskonto kan du publisere innhold i ulike format, slik som feedposter, reels, stories og LIVE-sendinger. Her gjelder det å være visuell i historiefortellingen for å bli oppdaget av nye kunder. Her kan du lese om hvordan opprette en Instagramkonto for bedrift: https://myrstadmedia.no/opprette-instagramkonto-for-bedrift/

LinkedIn

LinkedIn er verdens største profesjonelle nettverk. Denne sosiale medie-kanalen benyttes av folk i business-stemning. Bedrifter kan bruke denne sosiale mediekanalen til å bygge sterkere relasjoner til sine ansatte, kunder og til rekruttering. Ved å opprette en bedriftsside på Instagram kan du publisere innhold i ulike format, slik som feedposter, stories og artikler. Siden folk er i business-stemning når de går inn på denne plattformen, er det større fokus på faglig innhold enn visuell fremstilling av innholdet.

I tillegg til disse er Snapchat, Messenger, Youtube og TikTok populære sosiale mediekanaler i Norge.

Produksjon av kvalitetsinnhold

Du kan velge å publisere innhold i ulike formater alt etter hvilken plattform du publiserer det til.

 • Feedpost
  • Statuspost: kort, tekstbasert post for å dele raske oppdateringer
  • Følelse-/aktivitetspost: oppdatering med en følelse, aktivitet eller humør
  • Meldingspost: en post med send melding-knapp hvor du kan be kunder starte en samtale eller gi deg tilbakemelding
  • Lenkepost: del en lenke for å dirigere kunder til en nettside
 • Stories
  • Video, bilde eller tekst som er synlig i 24 timer. Perfekt for å oppdatere om daglige aktiviteter, arrangement, trender og lanseringer.
  • Bruk stickers for å skape engasjement i stories, og pass på at teksten ikke dekker fokuspunktet i bildet eller videoen din.
 • LIVE-sending
  • Bedrifter kan benytte direktesending til arrangement, samlinger eller for å vise kundene hvordan dine produkter/tjenester kan brukes.
 • Arrangement
  • Du kan holde arrangement på nett eller personlig. Ved nettbaserte arrangement kan en velge å ta påmeldingsavgift for å se innholdet.
 • Grupper
  • Kan være privat (andre kan se gruppen, men kun medlemmer ser innholdet), hemmelig (kun inviterte ser gruppen og kun medlemmer ser innholdet) eller offentlig (alle ser gruppen og innholdet). Grupper gir plass for å starte samtaler, dele bilder og videoer, legge planer og dele tips og triks med hverandre.
 • Reels
  • Kort og engasjerende video med lydspor. Man kan klippe sammen flere videosnutter eller kjøre en enkelt snutt satt sammen med ønsket lydspor.
  • Lydsporet kan være musikk eller opptak. Velg gjerne trendy lydspor (det er ofte de som gir best rekkevidde), men tilpass for å holde det relevant til din merkevare.
 • Artikler
  • Langformat tekst for å dele informasjon.

Uansett hvilket innholdsformat du velger å benytte, så er det viktigste at du kommuniserer til din målgruppe. Fortell historier, gi verdi til ditt publikum og kommuniser fordelene ved produktene eller tjenestene som du selger.

POST-modellen

Kanskje viktigst av alt når det kommer til synlighet for bedrifter i sosiale medier er en tydelig strategi for arbeidet. Det er ikke «bare å poste» i sosiale medier. Man skal tenke over tema, mål for posten, tekstinnhold, bilde/filmmateriell, utforming, målgruppe, tid for publisering og så videre.

POST-modellen er et strategisk rammeverk som kan benyttes for å lage en strategi til sosiale medier. POST står for people, objectives, strategy og technology.

People

Sosiale medier skal være nettopp det – sosialt. Det unike med sosiale medier er at du kan kommunisere 1 til 1, 1 til mange og mange til mange. Kundedialog er derfor en vei til sukses. En god relasjon til forbrukeren handler om å bygge tillit, troverdighet, åpenhet, gjensidig forståelse og tilfredshet. Du ønsker å bygge et community med den målgruppen som har best gevinstpotensialet.

Objectives

Mål til sosiale medier bør være gode, spesifikke mål som kan måles. Hva som er et godt mål avhenger av hva som er viktig for din bedrift; er hovedmålet å øke merkekjennskapen eller å skape direkte salg? Det er en forutsetning at målene til slutt fører til økonomiske verdier for bedriften. Viktigst er at målene du velger er spesifikke, målbare, attraktive, realistiske og tidsbundet, og at du setter opp målekriterier for hvordan målingene skal gjennomføres.

Strategy

For å sette opp en strategi for sosiale medier bør du først undersøke målgruppens atferd på nett. I tillegg bør merkevarens identitet og bedriftens kjerneverdier være utarbeidet. Strategien skal være et styringsdokument som forteller bedriften hvilken retning den skal gå i sosiale medier – først og fremst hvordan man skal kommunisere i kanalene. Mange velger i tillegg å sette opp en innholdsstrategi for å sikre at de kommuniserer til forbrukerne i alle fasene i kjøpsprosessen.

Technology

Bedriftens tilstedeværelse i sosiale medier havner stort sett under kategorien «egne medier» fra inndelingen betalte, egne og fortjente medier. I alle fall det man publiserer selv; innhold, community og kunnskap. Men så er det mulig å betale for annonseplass (betalt) og få omtale fra andre (fortjent) – litt som en alt i ett tilstedeværelse.

Synlighet i sosiale medier er viktig for bedriften fordi at, som bedrift, er du interessert i å kommunisere med kunden i alle faser av kjøpsprosessen. Uansett om du selger produkter eller tjenester til bedrifter eller privatpersoner, så når du beslutningstakerne på sosiale medier.

Trenger din bedrift hjelp til å bli synlig i sosiale medier? I så fall håper jeg du tar kontakt. Jeg hjelper dere gjerne å oppnå suksess i sosiale medier!

Hvordan lage Instagram Reels

Hvordan lage Instagram Reels

For det første, hva er Reels? For det andre, hvordan lage Instagram Reels?

I denne artikkelen vil jeg forklare hva Instagram Reels er og hvordan du kan poste Reels til din bedriftskonto. Reels er nemlig det innholdsformatet som gir best organisk rekkevidde på Instagram i dag.

 • Hva er Instagram Reels
 • Hvordan poste Instagram Reels på bedriftskonto
 • Steg for steg: Hvordan publisere en Reels-video

Hva er Instagram Reels

Reels er en kort og engasjerende video med lydspor. Du kan klippe sammen flere videosnutter eller publisere en enkelt snutt sammen med ønsket lydspor. I tillegg til video/bilder, så kan du være kreativ med verktøyene Instagram Reels sitt redigeringsprogram tilbyr:

 • Lyd
  Musikk, fortellerstemme og/eller lydeffekter.
 • Lengde
  Spill inn video opp til 90 sekunder, jeg anbefaler å holde Reels under 30 sekunder.
 • Hastighet
  Normal hastighet, timelapse eller slow motion.
 • Layout
  Del skjermen inn i flere ruter.
 • Tidtaker
  Velg hvor langt klippet skal være, og sett på nedtelling før opptaket starter.
 • Juster
  Dette verktøyet benyttes for å linje opp objekter mellom opptak.
 • Filter
  Vær kreativ med filter.
 • Tekst
  Bruk tekst for å få frem budskapet til de som ser uten lyd.
 • Remix
  Spill inn din egen video til en annens.

Lurer du på hvordan du kan opprette en Instagramkonto for din bedrift? Les her: Hvordan opprette Instagramkonto for bedrift.

Hvordan poste Instagram Reels på bedriftskonto

For å poste Reels trykker du på + ikonet på øverste linje i Instagram appen, og velger «Reels-video». Du kommer da inn i redigeringsprogrammet til Instagram Reels.

Hvordan lage Instagram Reels?http://www.instagram.com/myrstadmedia

Tips:

Dersom du ikke får alternativet «Reels-video», så kan en snarvei være å gå inn på Reels-feeden på nederste linje i Instagram appen, finne en lyd du liker, og klikke på lydsporet som vises under Reels-teksten. Deretter trykker du på «Bruk lyd» knappen som dukker opp på midten nede på skjermen. Det er ikke alle lydspor som er tilgjengelig for bedriftskonto, så om knappen ikke kommer opp må du finne et annet lydspor.

I redigeringsprogrammet kan du utforske de ulike verktøyene jeg forklarte i avsnittet over. Du kan også legge inn opptak fra kamerarullen ved å klikke på det lille bilde-ikonet med + tegn i nedre venstre hjørne.

Etter du har spilt inn eller lagt ved et opptak kan du redigere lengden på klippet ved å dra i «trekkspillet» som viser hele filmen i bunnen av skjermen. Det kan være stilig å tilpasse lengden til musikken. Trykk «legg til» og gjenta prosessen eller trykk «neste».

På neste side kan du redigere filmen ytterligere. Swiper du til høyre eller venstre vil du se ulike fargefilter og i menyen øverst i skjermen kan du tilpasse lyd, filter (og filmeffekter), legge til stickers, tegne og skrive tekst. Jeg anbefaler å tekste Reels-videoen dersom du snakker eller ønsker å gjøre budskapet ekstra tydelig.

Trykk «neste» igjen for å legge til caption, sted og tagger. Jeg anbefaler å dele Reels i oppdateringsstrømmen og tillate at Reels-videoen blir vist på Facebook. Du kan redigere forsidebildet til Reels-videoen ved å velge fra videoen eller laste opp fra kamerarullen – uavhengig av valget så kan du tilpasse bildet i profilrutenettet, eller «feeden» som jeg kaller det.

Til slutt trykker du «del» eller «lagre utkast». Utkastene finner du igjen under Reels-fanen på Instagramprofilen din.

Steg for steg: Hvordan publisere en Reels-video

 1. Trykk på + ikonet
 2. Velg «Reels-video»
 3. Spill inn video eller legg til opptak fra kamerarullen
 4. Rediger lengden på klippet i «trekkspillet» slik det passer lydsporet
 5. Legg til filter, filmeffekter og eventuelle stickers, tegninger og/eller tekst
 6. Skriv caption, legg ved tagger og sted
 7. Tilpass forsidebildet for Instagramprofil-feeden
 8. Del eller lagre utkast for senere publisering

Reels er en morsom måte å fortelle om bedriften din og dens tjenester/produkter. Bruk trendy lydspor samtidig som du følger bedriftens merkevare, og ha det gøy!

Hvis du trenger hjelp til å skape Reels til din bedriftskonto på Instagram, så hjelper jeg deg gjerne. Send meg en melding!

Hvordan opprette Instagramkonto for bedrift?

Hvordan opprette Instagramkonto for bedrift?

Hvorfor skal man opprette Instagramkonto for bedrift? Folk bruker denne sosiale medie-kanalen til i finne inspirasjon, oppdage ting de er opptatt av og dele sine lidenskaper med andre likesinnede.

Ved å opprette en Instagram bedriftskonto kan du publisere innhold i ulike format. Eksempelvis feedposter, Reels, stories og LIVE-sendinger. Her gjelder det å være visuell i historiefortellingen for å bli oppdaget av nye kunder.

I denne artikkelen vil jeg forklare hvordan du setter opp en bedriftskonto på Instagram, hvordan du tilpasser Instagramprofilen til bedriften din og hvilket innhold du kan publisere i kanalen. Til slutt gir jeg deg 5 tips til enkelt innhold å publisere på bedriftens Instagramkonto.

 • Opprette Instagramkonto for bedrift
 • Lag en perfekt Instagram profil
 • Innhold du kan poste på Instagram
 • 5 tips til enkelt innhold på Instagram

Opprette Instagramkonto for bedrift

Dersom du har en Instagramkonto fra før, så går du inn på profilen din og klikker på de tre strekene i øvre høyre hjørne.

 • Velg innstillinger, og så helt nederst: «Legg til konto».

Om du ikke har Instagram fra før må du først laste ned Instagram-appen fra App Store eller Google Play. For å opprette en helt ny profil til bedriften må du trykke:

 • «Registrer deg med telefon eller e-post» og benytte bedriftens kontaktinformasjon.

Fyll så inn bedriftens informasjon i de påfølgende stegene.

 • «Navn» benyttes til søkemotor på Instagram, og kan gjerne inneholde hva bedriften gjør for andre i tillegg til navnet, for eksempel: «Myrstad Media, sosiale medier».
 • Som brukernavn setter du helt enkelt bedriftens navn. (Det bør være det samme på alle bedriftens sosiale mediekanaler.)

Tips:

Noter ned passordet, og aktiver totrinnsgodkjenning med én gang.

Lag en perfekt Instagram profil

https://www.instagram.com/myrstadmedia/

For effektiv bruk av Instagram bør bedriftsprofilen settes opp på en optimal måte. Dette betyr å holde seg til sin merkevare, gi riktig informasjon, og gjøre det enkelt for kundene å ta kontakt.

Profilbilde: Mange velger å benytte bedriftens logo her, men du kan også ha bilde av bedriftens lokale (f.eks. inngangsparti), eller en relevant person for bedriften. Bildet må passe i en sirkel, og jeg anbefaler å benytte størrelsen: 1080×1080 piksler.

Navn: I tillegg til bedriftens navn kan du inkludere et søkbart ord for bedriftens tjenester/produkter. (Søkbart ord = noe kunder kunne søkt på for å finne dine produkter/tjenester.)

Biografi: I Instagrambiografien forklarer du kort hva bedriften tilbyr sin målgruppe. Benytt gjerne listeform for informasjon og emojies for å erstatte ord. Husk å alltid inkludere en CTA her som forteller hva du ønsker at kunden skal gjøre (CTA=Call to action. For eksempel: Send meg en melding). I biografien kan du kun bruke 150 tegn.

Nettsted: Her kan du linke til bedriftens nettsted eller ønsket landingsside.

Side: Koble Instagramprofilen opp mot Facebooksiden til bedriften.

Kategori: Velg en kategori som stemmer overens med din bedrifts virksomhet.

Kontaktalternativer: Legg gjerne inn både e-post, telefon og adresse. Det varierer hvilken kontaktform kunder ønsker å benytte, så ved å tilby alle så forenkler du kjøpsprosessen.

Handlingsknapper: Bestill, Book nå eller Reserver er ulike handlingsknapper du kan ha i profilen din, for noen passer ingen av disse.

Profilvisning: Her kan du velge hvilken informasjon du ønsker å ha synlig for alle.

Mye av bedriftsprofilen kan endres på etter du har tatt den i bruk, så her kan du utforske hva som fungerer best for din bedrift.

Innhold du kan poste på Instagram

Bedriften din kan benytte Instagram til å fortelle historiene til produktene/tjenestene sine for å inspirere kunder. Ved å opprette en Instagram bedriftskonto kan du publisere innhold i ulike format:

 • Feedpost
  • Bilde: 1-10 bilder per post. Perfekt for status, mini-blogg, lister eller annet. Karusellpost (>1 bilde) kan benyttes til visuell historiefortelling med bilder, grafisk fremstilling eller for å kombinere bilde og video i samme post.
  • Video: Du kan publisere video som er lengre enn Reels (men også korte videoer) i din Instagram feed. Her kan du for eksempel publisere LIVE-sendinger som opptak etter sendingen er over.
 • Stories
  • Video, bilde eller tekst som er synlig i 24 timer. Perfekt for å oppdatere om daglige aktiviteter, arrangement, trender og lanseringer.
  • Bruk stickers for å skape engasjement i stories, og pass på at teksten ikke dekker fokuspunktet i bildet eller videoen din.
 • LIVE-sending
  • Bedrifter kan benytte direktesending til arrangement, samlinger eller for å vise kundene hvordan dine produkter/tjenester kan brukes.
 • Reels
  • Kort og engasjerende video med lydspor. Du kan klippe sammen flere videosnutter eller kjøre en enkelt snutt satt sammen med ønsket lydspor.
  • Lydsporet kan være musikk eller opptak. Velg gjerne trendy lydspor (det er ofte de som gir best rekkevidde), men tilpass for å holde det relevant til din merkevare.

Jeg anbefaler å benytte en miks av innhold i de ulike formatene i din innholdsstrategi. Instagram «liker» at du benytter de ulike formatene de tilbyr og kan belønne deg i form av bedre organisk rekkevidde, spesielt om du er tidlig ute når de lanserer nye muligheter.

5 tips til enkelt innhold på Instagram

Du har sannsynligvis mer innhold til sosiale medier enn du tror. Det er populært med gjenbruk i disse dager, også i sosiale medier. Bruk det du har tilgjengelig for å lage enkelt innhold på Instagram:

 1. Websidebilder og tekst
  Lag poster fra ulike deler av websiden din med eksakt den teksten som står på websiden.
 2. Før/etter-bilder
  Vis arbeidsplassen når dere startet VS nå (bruk det peneste bildet først slik at det vises i feeden).
  Vis en kundeopplevelse før VS etter.
 3. Tilbakemeldinger og anmeldelser
  Lag en karusellpost av anmeldelser dere har fått på google.
 4. Brukergenerert innhold
  Spør kunder om å få lov å benytte innhold de har tagget dere i på sosiale medier.
 5. Personlige historier
  La en ansatt fortelle om sin jobb-hverdag gjennom en uke.
Enkelt innhold til Instagram for bedrift

Kun fantasien setter grenser på hvordan du kan gjenbruke innhold som allerede eksisterer.

Husk å alltid spørre de som er med på bildet/videoen om tillatelse før publisering.

Etter å ha lest dette håper jeg at du har fått satt opp din bedriftskonto på Instagram, og er i gang med publisering av variert innhold. Legg gjerne igjen brukernavnet til din bedrifts Instagramkonto i kommentarfeltet.

Hvis du står fast håper jeg at du sender meg en melding, så hjelper jeg deg gjerne.

Hjem
Blog
Video
Handle
Marianne Myrstad